den skøneste musik




”DEN SKØNNESTE MUSIK

ER MINE BØRNS GLADE LATTER”


En mors beretning om det, at have et barn indlagt

på en børnepsykiatrisk afdeling.



Denne beretning er blevet til på baggrund af de oplevelser, vi har haft i for-bindelse med, vores søn Tørks indlæggelse på Børnepsykiatrisk afdeling. Tørk var godt 7 år, da vi fandt ud af at han havde psykiske problemer. Beretningen strækker sig over godt to år, fra det første møde på skolen juni 1998 til Tørk blev udskrevet fra Børnepsykiatrisk afdeling og kom i specialskole i 2000.




Et lille uddrag fra bogen


Min søn har det skidt. Jeg kan se det i hans øjne, han er bange. Ind imellem lyser desperationen ud af ham. Min søn er ikke som de andre. Min søn er ikke som sin bror.


Børn er jo forskellige, man skal ikke sammenligne søskende. Vi skal ikke være ens alle sammen. Det er nok bare en overgang.


Læreren i skolen siger, at hun ind imellem har svært ved at komme i kontakt med min søn, at han trækker sig ind i sig selv.


Skolepsykologen råder os til at lade vores søn indlægge til undersøgelse på Børnepsykiatrisk afdeling.


Børnepsyk?! Mener hun at min søn er tosset?! Skal de nu til at rode i vores liv, og fortælle at jeg er en dårlig mor? At vi er dårlige forældre? Vil de tage min søn fra mig?


Så galt er det vel heller ikke. Det går da vist også meget bedre nu.


Og så alligevel, gør det nu også det? Hvordan har min søn det egentlig? Ser jeg det jeg ønsker at se, eller ser jeg tingene som de reelt er?

Er det normalt, at et barn i hans alder sætter sig hen i et hjørne og siger, at han ikke kan mere? Er det normalt at et barn i hans alder udvikler sikkerhedssystemer når han skal på toilettet eller i bad?


Jeg får det dårligt, alverdens fordomme og associationer kører rundt i mit hoved.


Hvad vil det i grunden sige at være indlagt/ have et barn indlagt på Børnepsyk? Går de rundt i hvide kitler og fylder børnene med alskens medikamenter?


Jeg er bange. Bange for hvad der skal ske, hvad jeg vil få at vide.


Vil de fordømme mig, og sige at jeg gør alt forkert? Vil de fjerne min søn, hvis jeg ikke gør som de siger?



Det var nogle af de tanker jeg gjorde mig, efter jeg ved et møde på skolen fik at vide, at man var bekymret for min søn Tørks sociale udvikling. Det rev fuldstændig tæppet væk under mig. Jeg var kommet i den tro, at det meste skulle dreje sig om specialundervisning til Tørk, da han havde svært ved at lære at læse, stave og regne. Jeg græd og var aldeles fortvivlet. Men samtidig vidste jeg godt, at der var problemer.





Da min mand og jeg i 1998 blev rådet til at lade vores søn indlægge på børnepsykiatrisk afdeling, fik vi god professionel rådgivning. Men, jeg savnede noget læsestof om/fra forældre, som selv havde været igennem den proces, som vi skulle i gang med.


Umiddelbart efter indlæggelsesforløbet havde jeg behov for at skrive vores oplevelser ned, og da personalet på børnepsykiatrisk afdeling samtidig gerne ville have noget feed back, var sagen klar. Jeg skrev. Det var ikke med henblik på udgivelse på det tidspunkt, men bagefter kunne jeg se, at jeg faktisk havde lavet det, som jeg selv savnede i 98.


Selv om vi i dag leve i det 21. århundrede, er der desværre stadig mange fordomme omkring psykiatrien. Dem vil jeg gerne være med til at nedbryde. Jeg vil gerne fortælle, først og fremmest andre forældre, men også skolepsykologer, personale på børnepsykiatrisk afdelinger, praktiserende læger, sagsbehandlere og lærere, hvordan man som forældre kan opleve et sådant forløb.


Når man står som forældre til et barn med psykiske problemer, kan det virke ret overvældende, med alle de professionelle mennesker man møder. Det kan være ganske befriende også at ”møde almindelige mennesker”, som har prøvet tingene på egen krop. Mens man står i situationen er det bare ikke let, at have overskud til, at tage kontakt til endnu et fremmed menneske. Det er bl.a. her, jeg håber at min lille bog kan hjælpe.


Med baggrund heri, og med tanke på de positive tilkendegivelser jeg har fået fra børnepsykiatrisk afdeling i Aalborg, samt en gruppe forældre som jeg har læst op for samme sted, har jeg besluttet at udgive denne bog.


Bogen kan købes for 50kr., og kan bestilles ved at trykke på nedenstående adresse, skriv dit navn og adresse


<<tilbage

Ulla R. Sørensen, Møllehøjvej 3, Skivum, 9240 Nibe